Info

Usein kysytyt kysymykset, tietoa aussieista, hyödyllisiä linkkejä ja muuta!

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Australianpaimenkoirasta rotuna...

Sopiiko aussie ensimmäiseksi koiraksi?
Kyllä ja ei. Pääasiassa en suosittelisi aussieta ensimmäiseksi koiraksi, enkä välttämättä edes kotiin, jossa on ollut koiria muttei aikaisempaa harrastuskoiria. Aussiet eivät ole välttämättä rotu helpoimmasta päästä, ja vaativat johdonmukaista koulutusta. Kuitenkin kokemus ei ole välttämättä kaikki kaikessa, tiedän ihmisiä jotka ovat ottaneet aussien ensimmäiseksi koiraksi ja pärjänneet sen kanssa loistavasti. Paljon riippuu siitä, ollaanko koiraan ja sen koulutukseen oikeasti valmiita laittamaan aikaa ja vaivaa, ja sopiiko elämäntapa aktiiviselle koiralle. 

Miten aussie eroaa esim. bordercolliesta tai muista samantapaisista paimenkoirista?
Aussieta verrataan usein muihin paimenkoiriin, etenkin bordercollieen ja kelpieen. Tärkein ero, minkä pennunottajien on tiedostettava näissä on se, että aussie on paimen-ja VAHTIkoira. Aussieilla esiintyy keskimäärin enemmän vahtiviettiä ja varautuneisuutta vieraita kohtaan kuin esim. bordercolliella, ja aussiet ovat hyvin leimaantuneita omiin perheisiinsä. Monesti kuvailen ihmisille aussieta niin, että se on jotain bortsun ja belgianpaimenkoiran väliltä. Jos hakusessa on vakavalla ilmeellä, kyseenalaistamatta työskentelevä, nöyrä koira, on bortsu parempi vaihtoehto kuin aussie. Aussiet ovat myös monia lammaspaimenrotuja kovempia, sillä rotu on jalostettu karjapaimeneksi, joka vaatii vähemmän herkkyyttä ja enemmän henkistä voimaa ja palautumiskykyä. Siinä missä bortsu on jalostettu olemaan riittävän herkkä vastaanottamaan käskyjä satojen metrien päässä pellolta, aussie on jalostettu työskentelemään hyvin itsenäisesti pienissä tiloissa suurten eläinten kanssa, jotka voivat pistää niille aika paljonkin vastaan. Toisaalta aussien pitää olla riittävän muokkautuva paimentamaan myös herkkiä ankkoja tai lampaita. Itse olen rotuun rakastunut juuri niiden muokkautuvuuden ja henkisen voimakkuuden vuoksi. Hyvä aussie ei paineistu, muistele negatiivisia juttuja tai katoa horisonttiin paimentamaan itsekseen, se haluaa tehdä töitä omistajalleen ja yhdessä tämän kanssa. Hyvä aussie ei päästä tuntemattomia kotiin yksin ollessaan, ja on uhkaavissa tilanteissa omistajansa tukena, muttei reagoi turhan herkästi aggressiolla. Hyvä aussie suhtautuu neutraalisti muihin ihmisiin ja koiriin.

Miten paljon aktiviteettejä aussie tarvitsee?
Aussie on TYÖkoira, eikä se ole onnellinen jos sillä ei ole mitään töitä joita tehdä. Tämän työn ei välttämättä tarvitse olla paimennusta tai organisoituja harrastuksia, mutta kyllä nämä koirat tekemistä kaipaavat. Aussiet osaavat rauhoittua, ja niillä pitäisi olla hyvä on/off-kytkin. Tämä kuitenkin edellyttää sen, että koira pääsee riittävän usein käyttämään on-kytkintä! Minusta on väärä ajatustapa ottaa aussie, ja koittaa sitten viihdyttää sitä riittävästi että se on onnellinen. Aussie pitää ottaa siksi, että sen käytölle on tarvetta, oli se sitten harrastuskoirana tai työkoirana. Jos lupaat harrastaa kasvattini kanssa siksi, että koira sitä vaatii, en myy sinulle pentua. Jos tarvitset koiraa, koska haet harrastuskaveria, on edellytykset aussielle paljon paremmat heti. Omat koirani juoksevat päivittäin vapaana yhdessä lenkeillä, ja treenaavat vähintään pari kertaa viikossa agilitya, paimennusta, temppuja tms. Tähän päälle ne kulkevat paljon mukanani töissä, kavereilla, kisoissa ja matkoilla. Jos käyt 8-9 tuntia päivässä töissä, ja siihen päälle sinulla on lähes joka ilta jotain ei-koiriin liittyvää harrastusta, et todennäköisesti kerkeä aktivoida koiraasi riittävästi. Aussiet eivät viihdy yksin kotona päivästä toiseen nukkuen. Ne haluavat olla mukana perheensä arjessa, ne tarvitsevat seuraa, fyysistä aktiviteettiä ja aivotoimintaa. Niitä pitää kouluttaa, ja kiinnostus koiraharrastuksista on ehdoton edellytys että minä myyn pentuni jollekin. Ei vain siksi, että koira saa aktiviteettiä, vaan myös siksi että koiran kanssa luodaan suhdetta ja vietetään aikaa.

Mitä aussien kanssa voi/pitää harrastaa?

Mitä eroa on uroksessa ja nartussa?

Millainen on rodun terveystilanne?

Sopiiko aussie terapiakoiraksi?
Tästä on tullut lähiaikoina hyvin yleinen kysymys, jota minulta kysellään. Erilaiset terapiakoirat ovat mitä ilmeisimmin suosiossa, ja jostain syystä aussie on monen terapiakoirasta haaveilevan toiveena.
Mielestäni kuitenkin jo aussien rotumääritelmässä kuvailtu luonne ja käyttötarkoitus on ongelmallinen. Aussie on paimentava ja vartioiva rotu, joka on vilkas, energinen ja pidättyväinen. Vaikka toki yksilötasolla variaatiota löytyy runsaasti, en myisi itse kasvattejani terapiakoiriksi. Yksikään omistamistani aussieista eivät olisi mielestäni olleet tähän hommaan lähtökohtaisesti sopivia, enkä todellakaan uskaltaisi luvata pentua, joka olisi varmasti riittävän sosiaalinen, ystävällinen ja rauhallinen. Aussiet ovat yleensä hyvin kiintyneitä omiin perheisiinsä, eivätkä ole välttämättä ollenkaan kiinnostuneita vieraista ihmisistä. Ne ovat myös näykkivinä paimenkoirina teräviä, ja voivat käyttää yllättävissä tai pelottavissa tilanteissa hampaitaan. Aussie on lisäksi varsin vilkas ja nopealiikkeinen, ja voi olla turhan levoton tapaamaan vanhuksia, lapsia tms. Toki en sano, etteikö sopivanlaisia yksilöitä voi syntyä, tai etteikö pennusta voi systemaattisella kouluttamisella muovata sopivaa tähän tehtävään, mutta lähtökohtaisesti mielestäni terapiakoiraksi soveltuu paljon paremmin monia muita rotuja. 

Kasvatuksestani...

Myytkö pentuja kerrostaloon?
Kyllä myyn. Olen pitänyt aussieita kerrostaloasunnossa vuodesta 2005 ja asun nytkin kerrostalossa kolmen aussieni kanssa. Puolet kasvateistani asuu myös kerrostalossa. En itse ajattele, että kerrostalossa asuminen olisi yhtään huonompi asumisen muoto aussielle. Koti on kuitenkin rauhallisen olemisen paikka, jossa levätään, ei aktivoida koiraa. Pentu tottuu kerrostalon ääniin kyllä ja oppii, että rappukäytävässä saattaa törmätä naapureihin, eikä tässä ole mitään ihmeellistä. Koirat ovat sopeutuvaisia eläimiä, ja kunhan koiran tekemisen tarve täytetään harrastamisella, liikunnalla yms niin uskon aussien pärjäävän ihan yhtä hyvin kerrostalossa kuin omakotitalossa.

Myytkö pentuja värin perusteella? Haluaisin merlepennun sinisillä silmillä...
Jos väri on tärkeä/tärkein kriteeri pennunottajalla, niin suosittelen etsimään pennun toiselta kasvattajalta. Jokaisella saa toki olla suosikki väri, mutta se ei saisi vaikuttaa liikaa päätökseen pennunotosta. Jos väritoive kuitenkin vaikuttaa siihen, mistä pentueesta olet kiinnostunut, tai se mainitaan heti ekassa viestissä yhtenä ainoista kriteereistä, en ole kovin vakuuttunut sopivuudestasi ottamaan työlinjaista aussieta. Viestit, jossa kysytään muutamalla lauseella sinisilmäistä merleä lentävät yleensä suoraan roskakoriin vastaamattomina.

Miten paljon aussiepentu maksaa?
Aussieiden keskihinta pyörii Suomessa tällä hetkellä 1200-1300 eurossa. Itse olen sitä mieltä, että pentueen laadukkuus pitäisi näkyä hinnassa. Jos pentueesta pyydetään keskivertoa enemmän rahaa, pitää siihen olla joku hyvä syy. Näitä syitä voisi olla esimerkiksi pakastesperman käyttö (erittäin kallista), ulkomaisen uroksen käyttö, narttu on ulkomaantuonti, vanhemmilla on pakollisia PEVISA-tutkimuksia enemmän terveystuloksia (esim. virallinen selkälausunto, DNA-testejä) ja vanhemmilla on runsaasti koetuloksia. Itse olen pyrkinyt hinnoittelemaan pentueet kulujen mukaan, ja jos käytän esimerkiksi kahta kotimaista koiraa, ja kaikki menee hyvin niin pyydän pennuista vähemmän kuin pentueista, joissa on käytetty runsaasti rahaa ja vaivaa ovat sitten kalliimpia. Kannattaa miettiä, onko järkeä maksaa 1500e pennusta, jonka kummatkin vanhemmat asuvat kasvattajalla, niillä on vain minimivaatimukset kasassa jalostuskäyttöön ja pentuja syntyi runsaasti. Tällöin kasvattajan agenda voi olla jotakin ihan muuta kuin laadukkaiden pentujen tekeminen... Omat pentuni olen hinnoitellut 1200-1500 euron välille. Hintaan saatetaan lisätä pennuille tehty MyDogDNA-testi.

Miten saan ostettua Red'n ready-pennun?

Minkälainen on ideaali aussiesi?

Minkälaisia asioita haet kasvatuksellasi?

Minkälaisia kriteereitä sinulla on pennunottajille?

Mikset vastaa viestiini?
Valitettavasti olen varsin kiireinen, enkä kerkeä päivässä istua paljoa koneella. Tähän kun yhdistää hajamielisyyden niin sähköpostiviestit unohtuvat helposti. Parin viikon päästä ne ovat jo hautautuneet uusien viestien alle. Jos vastausta ei kuulu pariin viikkoon, lähetä viesti uudestaan. Kannattaa myös lukea oma viesti läpi, oliko se vain muutaman lauseen pituinen? En välttämättä vastaa ollenkaan jos viesti on todella lyhyt, siinä ei kysytä mitään järkevää, tai en ole kovin vakuuttunut sopivuudestasi aussien omistajaksi. Mitä paremman viestin saan, sitä todennäköisemmin vastaan siihen nopeasti. Jos keskustelu jää osaltani hiljaiseksi parin viestin jälkeen, laita vaan rohkeasti uutta viestiä tulemaan. En tahallani halua olla ilkeä ja jättää vastaamatta/keskustelua kesken, mutta saan kymmeniä pentukyselyitä kuukaudessa joten viestittely kaikkien kanssa on minulle aikaa ja energiaa vievää hommaa. Saan välillä myös millaisia aussiet ovat yleisesti-tyyppisiä viestejä. Valitettavasti näihin vastaan myös aika huonosti, lähinnä ajanpuutteen takia. Netti on täynnä artikkeleita aussieista, ja facebookissa on paljon keskustelua rodusta. Minusta jokaisen oma vastuu on selvittää rodusta tietoa ja sen sopivuutta itselleen, minä en voi sitä kenenkään tuntemattoman puolesta tehdä. Toki tehtäviini kuuluu sitten selvittää, onko kyselijät sopivia minun aussieille. 

Haluan nähdä aussieita livenä. Saako teihin tulla tutustumaan?
Periaatteessa kannustan kaikkia rodusta kiinnostuneita tutustumaan rotuun livenä! Se on paras tapa saada realistinen kuva siitä, olisiko rotu teille sopiva. Valitettavasti en kuitenkaan kerkeä mitenkään nähdä pennunkyselijöiden lisäksi vain yleisesti rodusta kiinnostuneita, muuten en muuta tekisikään. Suosittelisin kyselemään harrastajilta mahdollisuutta päästä näkemään heidän koiriaan, tai sitten tulemaan katsomaan koiratapahtumia, joissa on paljon aussieita. Esimerkiksi FinASC järjestää 2-4 kertaa vuodessa ns. aussieagilitykisat (ASCA agility) Vantaalla. Siellä on loistava tilaisuus nähdä hurja määrä rodun edustajia kymmenistä eri kenneleistä ja kaikista eri linjoista. Toki voit ottaa minuun yhteyttä ja kysellä, missä voi aussieita nähdä / kasvattejani nähdä. Voin esimerkiksi vinkata seuraavat kisat, jonne olemme menossa, ja sinne saa vapaasti tulla seuraamaan. 
Kasvateistani kiinnostuneet ovat toki enemmän kuin tervetulleita tutustumaan meihin, mutta tämä edellyttää sitä, että aussie on jo suunnitteilla hankkia, ja nimenomaan minun koirat kiinnostavat.


Tietoa aussiesta

Hyviä artikkeleita ja kirjoituksia rodusta, sekä omia pohdintojani aussiesta ja siitä, millainen on ihanneaussieni.